2 Haziran 2008 Pazartesi

MySQL Semineri

Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde gerçekleştirilenMySQL seminerine katılma fırsatı buldum.Gayet faydalı bir seminer oldu benim açımdan. Ama dikkatimi çeken bir kısım ise dünya çapında tanınan bir kişinin seminerine katılımın az olmasıydı. Bunun nereden kaynaklandığı da bir araştırma konusu bence. Seminerde genel olarak Sun' ın MySQL ' i satın alması üzerine ve MySQL in yapısından bahsedildi. Semineri veren kişi MySQL de vice-president görevini sürdüren Kaj Arnö idi.
Kaj Arnö hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse;
"Sun Microsystems MySQL Başkan Yardımcısı Kaj Arnö, 14 yıl girişimciliğin ardından 2001 yılında MySQL ailesine katıldı. Şirketini ikiye bölerek MySQL Eğitimi’ne odaklanan yarısını MySQL AB’ye sattı ve Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak MySQL’in eğitim bölümünü kurdu. Arnö, MySQL’de Profesyonel Hizmetlerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı, Servislerden Sorumlu Başkan Yardımcılığıve Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcılığı gibi görevlerin ardından 2005’te şirketin Topluluk İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcılığını üstlendi. MySQL AB’nin Sun tarafından satın alınmasının ardından Arnö halen MySQL’in topluluk çabalarına öncülük ediyor ve zamanının büyük bölümünü Sun ekipleriyle, müşterileriyle ve topluluklarıyla farklı kurumlarda ve coğrafyalarda toplantılar yaparak MySQL’in Sun elçiliğine ayırıyor."
Seminere bir sürprizle başlayan Kaj Arnö konuşmasının ilk birkaç dakikasını Türkçe yaptı ve katılanlardan büyük bir alkış aldı. Bu türkçe kısımda kendinden biraz bahsederek Sun'ın neden MySQL'i almasına izin verdiklerini anlattı.
Daha sonra konuşmasını ingilizce sürdürerek kendisinin developer terimine bakış açısı, kendi sistemlerinde olan bugları ve bu bugların raporlar halinde nasıl tutulduğu, MySQL Forge un ne olduğu(daha detaylı olarak forge.mysql.com), Forge Wiki ve MySQL University, MySQL de çalışanların Blogları ve IRC(internet relay chat ,"MySQL de çalışanlarla birebir program geliştime ve sorular sorabilmeye imkan sağlayan bir sistem") hakkında bilgiler verdi.
MySQL University'nin direct olarak bir bina olmadığı her hafta perşembe günleri internet sitelerinden verdikleri bir eğitim olduğunu da sözlerine ekledi.
Ayrıca bir gönderme yaptı bizlere. MySQL in internet sayfasında bulunan forumlara, ki bu forum sayfaları ülkelere göre ayrılmış bir şekilde bulunmakta, Türkiye'den sadece 5 kişinin üye olduğunu da vurgulamaktan kaçınmadı.
Ayrıca dikkatimi çeken ve kendisininde üzerinde durduğu bir noktada GPL(General Public License) idi.Bu da developerların haklarını koruyan bir sistem.Bu sayade tek başına bir ürün geliştirebilen bir kişinin bu üründen pay almaya hak sahibi olabiliyor. Open source olmayan bir firma da geliştirildiği takdirde bunun firmanın ürünü olduğu için developer'a her hangi bir pay verilmediği de söyledikleri arasındaydı.
Benim gözlemleyebildiklerim bu kadar. Vermiş olduğum bilgilerde benden kaynaklanan bir eksik varsa affola.

Hiç yorum yok: